1. דף הבית
  2. ייפוי כח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך -  הליך שיצר מהפכה בהליכי האפוטרופסות והכשרות המשפטית. זהו הליך  שמאפשר את השליטה בעתיד – ולכן הוא נקרא: "מתמשך" - כך שאדם שחתם על יפוי כח המתמשך בעצם ממנה שליח שיתפקד במקומו עת/ אם ח"ו יגיע למצב בו אינו יכול לתפקד.   חותם היפוי כח  - מוגד במסמך זה  -  "ממנה", ומי שמונה לפעול במקומו נקרא: "מיופה כח".

 

חתימת יפוי כח מתמשך חוסכת הליך משפטי של מינוי אפוטרופוס. שכן ככל שלא נחתם יפוי כח מתמשך אזי אם אדם איבד את כשירותו - מצב בו  אדם אינו מסוגל לטפל בענייניו והוא נעדר כשרות משפטית לביצוע פעולות -   אזי יש צורך למנות לו אפוטרופוס. הליך זה המתנהל בפני בית המשפט לענייני משפחה  והוא  עלול להיות מורכב למדי, כאשר גם לאחר המינוי נדרש האפוטרופוס שמונה לשלוח פירוט לכל פעולות שיבצע ברכושו של החסוי. כל זאת נחסך ע"י יפוי כח מתמשך.

 

ייפוי כח מתמשך - הנחיות עקרוניות

חתימה על ייפוי כוח מתמשך מתבצעת בזמן  שהאדם כשיר והוא ממנה מיופה כח לפעול מטעמו אם ובעת שהוא מאבד כשרותו. ייפוי הכוח ייכנס לתוקף אם וכאשר הממנה - יאבד את יכולתו לקבל החלטות בעניינו.  במקרה זה מיופה הכוח, שהוא בחר ומינה בהיותו כשיר, יפעל  על פי הוראותיו שניתנו מראש בייפוי הכוח המתמשך. סמכותו של הממנה תימשך בעזרת מיופה הכח וגבולות סמכויותיו יוגדרו באמצעות יפוי כח מתמשך זה.

 

המחוקק יצר איזונים ובטוחות כל שפעולותיו כפופות לחובה לשתף וליידע את נותן ייפוי הכוח או כל אדם שקובע הממנה את החובה ליידע אותו, המחוקק יצר בכך מערכת של בלמים ואיזונים שמאפשרים לממנה להגדיר מי יוסמך ולמי יהא חייב , אם בכלל, ליידע.

 

קיימות הגבלות למינוי מיופה הכח. כך למשל עורך הדין שערך את היפוי כח המתמשך לא יוכל לשמש כממונה, כן מי שמונה לו אפוטרופוס או מי שעבר הליך פשיטת רגל לא יוכל להתמנות בענייני רכוש ועוד מספר הגבלות.

 

כניסתו לתוקף של ייפוי כוח מתמשך

יפוי הכח ייכנס לתוקף  רק כאשר מייפה הכוח יאבד את היכולת להבין וכאשר נמנעת  ממנו האפשרות לקבל החלטות עבור עצמו בענייניו - האישי, הרפואי או הרכושי . בחוק הכשרות המשפטית הוסדרו התנאים לכניסתו  לתוקף של הליך ייפוי כוח מתמשך ולהלן תמצית ההסדרה:

א. יפוי כח מתמשך יהא תקף רק אם נחתם בפני עורך דין שהוסמך לכך אשר תפקידו בין השאר  לבחון הכשירות של הממנה ושל מיופה הכח .   במקרה של ספק אזי נדרשת חוו"ד מומחה ורצוי מומחה בתחום פסיכוגריאטריה.

ב. אחר חתימתו של ייפוי הכוח על ידי הממנה, ובפני מי שהוכשר לכך  -  הוא מוגש דיגיטאלית  אונליין לפני האפוטרופוס הרשמי. רק לאחר שמתקבל אישור שנשלח בדוא"ל  למשרדו של עורך הדין אשר טיפל בהליך החתימה הפך יפוי הכח לתקף ויש לשלוח המקור .

ג. אם אכן התקיימו כל התנאים  עומד יפוי הכוח מוכן ליום בו  ח"ו יצטרך להיכנס לתוקף  עת הממנה כבר לא כשיר לפעול בענייניו בעצמו, אלא באמצעות מיופה הכח אותו מינה בהיותי כשיר.

 

הפעלת יפוי כח המתמשך

היה והממנה הגיע למצב בו סביבתו מודעת לאי כשירותו  נדרשת חוות דעת מומחה רפואי  הקובעת שהממנה ״אינו מסוגל להבין בדבר״ אזי  על מיופה הכוח לפעול כמפורט להלן:

א.לחתום על טופס הצהרה לכניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך. ולשלוח לאפוטרופוס הכללי הצהרה על כניסה לתוקף באופן מקוון דרך אתר האינטרנט. יש לוודא שאושרו למיופה הכח פעולות ביצוע מרחוק.ככל שלא אושרו יש להגיע בפועל למשרד האפוטרופוס בצירוף תעודת זיהוי.

ב. לאחר בדיקת המסמכים, יפיק האפוטרופוס הכללי למיופה הכוח אישור כניסה לתוקף של ייפוי כוח מתמשך ורק אז מיופה הכח יוכל לפעול ובכך לבצע את רצונו של הממנה.

 

ביטול  או שינוי בהוראות של יפוי כח מתמשך – האם זה אפשרי.

אדם שערך יפוי כח מתמשך רשאי לבטל את אותו יפוי כח שערך אולם יש לכך התניות:

ככל שבקשת הביטול הנה לפני כניסת יפוי כח לתוקף אזי הפעולה הנה פשוטה על ידי שליחת הודעה בכתב לאפוטרופוס הכללי . אין להסתפק בעצם שליחת ההודעה בכתב ויש לוודא שההודעה התקבלה .

ככל שמבוקש להגיש את הודעת הביטול לאחר שמיופה הכח כבר הכניס הודעה על הפעלתו של יפוי הכח הרי שבפני האפוטרופוס קיימת מצד אחד הודעה על כניסתו לתוקף ומצד שני הודעת הביטול. במקרה זה מומלץ מאד לפנות לעורך דין על מנת לאפשר את הביטול. הביטול הנו אפשרי ומצב זה על פי רוב מעיד על ניצולו של מייפה הכח [הממנה] ע"י הגורם שהוא מיופה כח.  

יש לדעת כי בטופס יפוי כח מתמשך קיימת אפשרות לסמן שייפוי הכוח יהא  בתוקף גם אם יודיע הממנה  על כוונתו לבטלו לאחר כניסתו לתוקף, אפשרות זו קיימת בשל הצורך לסייע כאשר מצבו הנפשי של הממנה אינו יציב. במקרה זה  הודעה של הממנה על פיה הוא מבקש  לבטל את ייפוי הכוח לא תבטל את יפוי הכח ויש להגיע לבית המשפט.  לא רק הממנה עצמו יכול לפנות לבית המשפט אלא גם היועץ המשפטי לממשלה[באמצעות הפרקליטות] או קורב/ידיד של הממנה יכול גם הוא לפנות לבית המשפט כאשר יש ידיעה על פגיעה בממנה וניצול חולשתו.

שינוי יפוי כח מתמשך כמעט ואינו אפשרי ובדרך כלל בקשה לשנות את זהותם של מיופי הכח או שינוי חלוקת הסמכויות ביניהם מצריכה הגשת יפוי כח מחדש.

 

מסמך הבעת רצון

מסמך הנחיות מקדימות למינוי אפוטרופוס מהווה  מסמך משפטי המאפשר לכל אדם כשיר כדין , לתכנן כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו, אם בית המשפט יחליט בעתיד שהוא זקוק למינוי אפוטרופוס. במסמך זה ניתן לתת הוראות לזהות האדם שימונה לטפל ולדרך הטיפול והוא נערך על מנת שאם יהא צורך במינוי אפוטרופוס יוכל האדם לקבוע את זהותו ואת דרכי הפעולה בנושאים הבאים:

בעניינים אישיים – מקום המגורים  העברה למוסד בתנאים מסוימים ובכל  ענייניו הגופניים והנפשיים.

בעניינים רפואיים – קביעת גורמי הטיפול או מוסדות הטיפול , הגבלת טיפול, אשפוז.

בענייני רכוש – לקבוע את הממונה לטפל ברכושו -חשבונות בנק, נכסים דניידי ודלא ניידי, התחייבויותיו,

בכל עניינים אלו יכול עורך המסמך לתת הנחיות מפורטות או הותרת הסמכות באופן כללי.

  • המסמך ייערך בתנאי שהאדם מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ההנחיות המקדימות למינוי אפוטרופוס.
  • המסמך יכול להתייחס למינוי אפוטרופוס לכלל ענייניו של האדם או לחלקם (אישיים או רק רכושיים או רק לנושא מסוים מתוכם קיים חופש הגדרה ).
  • מסמך זה ייבחן אם וכאשר תוגש לבית המשפט בקשה למינוי אפוטרופוס. בית המשפט יתחשב ברצון האדם כפי שבא לידי ביטוי במסמך, אולם לבית המשפט נתון שיקול הדעת הסופי בהתאם לנסיבות שיעמדו בפני בית המשפט. 
  • גם מסמך זה ניתן לערוך רק בפני עורך דין שעבר הכשרה של האפוטרופוס הכללי.
  • על האפוטרופוס אותו מבקש עורך המסמך למנות  לחתום ולאשר בחתימתו בפני עורך דין את הסכמתו לתוכן מסמך ההנחיות המקדימות. ללא אישור הממונה לא יתקיים המסמך.
  • עורך המסמך יכול לבקש שימונה אפוטרופוס יחיד או יותר ולתת הנחיות לדרכי פעולתם במשותף או בנפרד וחלוקת הסמכויות ביניהם.

העברה בין דורית -ירושה, צוואות, יפוי כח מתמשך

כאמור ברישא יפוי כח מתמשך הנו ייחודי  וממשיך את יכולתו של אדם לעצב את ההתנהלות גם אם ח"ו לא יוכל לתפקד. מעבר זה כולל חששות מרובים ולעיתים רבות גורם לחיכוכים בין בני משפחה.  כעורך דין לענייני משפחה העוסק בתחום משרדנו מבקש לתת מעטפת של שירותים הנדרשים בהעברה בין דורית. הטיפול כולל עריכת יפוי כח מתמשך, עריכת צוואה, הסכמים בין יורשים ועוד  והכל תוך מבט לצדדים הרגשיים המלווים עיסוק בתחום זה. היערכות נכונה עשויה להביא לצמצום חיכוכים ומחלוקות בין בני משפחה ולעשות ככל הניתן שהעברה  מדור לדור [העברה בין דורית]  תבוצע בדרך הניאותה ומכובדת .  

 

logo בניית אתרים