מוטבים בפוליסה מול זוכים בצוואה

נושא שחוזר ונדון בבתי משפט בניואנסים שונים דן בשאלה מה גובר הרישום בצוואה או הרישום בפוליסה כגון ביטוח חיים כמוטב. לשם הדגמה: מנוח מעדכן את המוטבים בפוליסת הביטוח ורושם כמוטבת את רעייתו החדשה ששמחה לוודא כי אכן חברת הביטוח עדכנה זאת ברישומיה. אולם , מאידך, המנוח גם רשם בצוואתו המוקדמת שילדיו מנישואיו הקודמים יהיו זכאים אחר פטירתו לכל רכושו מכל מין וסוג , לרבות: ביטוחים, תכניות חסכון וכיו"ב. ברור שאחר פטירת המנוח קצרה הדרך לעורך דין לענייני משפחה ,עורך דין העוסק בצוואות וירושות וקיומה בשאלה האם הצוואה תחייב את חברת הביטול להעביר הכספים לנהנה בצוואה , או רישום המוטב יגבר על הרישום בצוואה ?

מקרים כאלו ודומים נדונו בפסיקה רחבה ובזיקה לסעיפים בחוק:    סעיף 147 לחוק הירושה קובע: "סכומים שיש לשלם עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח, על פי חברות בקופת קצבה... או עילה דומה, אינם בכלל העיזבון, זולת אם הותנה שהם מגיעים לעיזבון".

סעיף חוק נוסף רלוונטי הוא סעיף 36(ב) לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג, הקובע: "בחיוב שיש לקיימו עקב מותו של אדם על פי חוזה ביטוח.... או עילה דומה, רשאי הנושה בהודעה לחייב או בצוואה שהודעה עליה ניתנה לחייב, לבטל את זכותו של המוטב או להעמיד במקומו מוטב אחר, אף אחרי שנודע למוטב על זכותו".

בקצרה נסכם: זכות מוטב בפוליסה הם זכויות "לבר עיזבון" (מחוץ לעיזבון) והמוטב הרשום בפוליסה  יהא זוכה בהם – זכויותיו גוברים על זכויות הנהנים על פי  הצוואה.   אולם,  אם בעל הפוליסה מבקש להכניס אותם לעיזבון כולל ברישום הצוואה, עליו ליתן הודעה לחייב (חברת הביטוח) על קיומה של  הצוואה.

בבית המשפט העליון, ע"א מירי פישר נגד תמר קופת תגמולים וכו', קבע השופט שמגר: "לשם הסרת ספק, המדיניות המשפטית צריכה להיות שהתניות וביטולי הוראות לפי סעיפים 147 ו- 36 (ב)  הנ"ל, מן הנכון שיהיו בנוסח ברור וחד משמעי כדי למנוע ספקות". בפסק דין זה נקבע שחייבת  להימסר הודעה לקופה (חברת הביטוח) בחייו של המצווה, אם לא נמסרה הודעה, זכויות המוטבים בפוליסה תגברנה על הזכויות הרשומות בצוואה

הפסיקה אינה חד משמעית, ויש מספר פסקי דין שבחלקם נטה בית המשפט  להגמיש את חובת ההודעה ונטה לפסוק על פי הצוואה הגם שלא נשלחה הוראה מפורשת בחיי המצווה, בשל הרצון לכבד הוראות המצווה ועל פי הכלל התלמודי שמצווה לקיים דברי המת, כלל המשפיע רבות בהליכי קיום ו/או התנגדות לקיום צוואה. ומאידך, יש פסקי דין הקובעים על פי רישום המוטב בלבד הגם שנערכה צוואה ברורה לאחר מכן, בשל העובדה שאלו זכויות מחוץ לעיזבון.

עורך דין העורך צוואה וכן עורך דין לדיני משפחה, מחוייב ליתן דעתו להוראות חוק אלו ולפסיקה בבתי המשפט הן בעת עריכת צוואה והן במקום שיש קושי בקיומה כאשר הוגשה התנגדות לקיום צוואה, או בעת בקשה לקיום צוואה ובחינת זכויות המצווה שהלך/כה לעולמו.

במקרה בו פתחנו בתחילת המאמר, קבע בית המפשט לעיניני משפחה, ק"ש (תיק 11725-03-22) כי נוכח קביעת מוטב על ידי המנוח, קביעה שנעשתה לאחר התקופה שערך את הצוואה, אין נפקות לטענה שהצוואה משקפת את רצונו האחרון. בית המשפט קבע שהמוטבים בפוליסה יזכו בדמי הביטוח. אולם כאמור ככל והצוואה היתה מאוחרת לרישום המוטבים מתעוררת שאלה משפטית משמעותית הדורשת לווי משפטי.

צוואות
מוטבים בפוליסה מול זוכים בצוואה
logo בניית אתרים